Word een erkend leerbedrijf voor praktijkleren

Het kan voor jou als ondernemer erg aantrekkelijk zijn om praktijkleren aan te bieden. Je kan rekenen op een subsidieregeling, contacten met toekomstige werknemers en een welkome helpende hand in het bedrijf. Ook voor de leerling is het gunstig: hij verdiept zijn vaardigheden, leert hoe het er in de praktijk aan toegaat bij een techniekbedrijf en krijgt advies van ervaren krachten op de werkvloer. Meer dan 100.000 MBO-leerlingen volgend elk jaar praktijkleren bij een erkend leerbedrijf. Maar hoe word je een erkend leerbedrijf?

Subsidieregeling voor leerbedrijven

Met de geldende Subsidieregeling praktijkleren kan je een tegemoetkoming krijgen in de kosten van een leerling. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet je begeleiding bieden aan VMBO-leerlingen met een leer-werktraject, MBO-studenten in een BBL-traject, HBO-techniekstudenten met een leerwerkopleiding, of promovendi of technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s).

Kenmerken van een goed leerbedrijf

Als ondernemer kan je een leerling niet behandelen als een willekeurige betaalde werknemer. De leerling heeft niet de kennis, ervaring en het initiatief als een kracht die enkele jaren in het vak zit. Je moet dus niet alleen optreden als werkgever, maar ook als begeleider en leraar. Om de leerling goed te kunnen begeleiden en zijn stage voor allebei de partijen zo waardevol mogelijk te maken, is het nodig om didactisch op te kunnen treden, geduld te hebben, en aanwijzingen en motivatie te kunnen geven op het niveau van de leerling. Ook moet er een solide opleidingsplan worden opgesteld en de vorderingen van de leerling moeten goed en eerlijk worden beoordeeld. Klinkt dat lastig? Overweeg dan om jezelf of een medewerker van je bedrijf in te schrijven voor een cursus waar je deze vaardigheden aanleert. Zodat ook jouw bedrijf een leerbedrijf kan worden.