Over de opleiding Accountmanager

Bij de opleiding Accountmanager word je klaargestoomd tot een volwaardige accountmanager. Je vervult dan een financiële en commerciële functie waarbij je het contact vormt tussen een bedrijf en de klanten daarvan. Je leert om te verkopen, service te verlenen, een netwerk op te bouwen en verkoopplannen op te stellen. Kortom, jouw taak is het om te zorgen dat het bedrijf goede sales haalt. Als je deze opleiding met succes gevolgd hebt ben je een gewilde professional die verstand heeft van zowel verkoop als relatiebeheer. Na verloop van tijd kan je als accountmanager leiding geven aan een team van junior accountbeheerders en andere professionals.

Wat leer je bij de opleiding Accountmanager?

Een accountmanager ziet overal commerciële mogelijkheden. Het vinden van die mogelijkheden en het benutten ervan is de kern van deze opleiding. Je leert salesgesprekken te voeren, te communiceren en onderhandelen met klanten en relaties, een stukje administratie te voeren, en om te gaan met analyses, targets en offertes. Voor je klanten en relaties draag je de juiste oplossingen aan en je weet mensen te overtuigen om in te gaan op deals die voor hen gunstig zijn. Je leert om nieuwe klanten te werven (acquisitie) en relaties met de bestaande klanten warm te houden. Ook leer je service te verlenen na een verkoop (aftersales) en kan je klachten op een juiste en professionele manier afhandelen. Bij de opleiding leer je de theorie, maar oefen je ook voor de praktijk door middel van praktijkgerichte opdrachten uit te voeren.

Welke mogelijkheden heb je na de opleiding Accountmanager?

Na het afronden van de opleiding kan je als accountmanager aan de slag bij veel verschillende bedrijven, zowel op de zakelijke als op de consumentenmarkt. Ook kan je desgewenst doorstromen naar verwante opleidingen van Fabius opleidingen, of doorstromen naar een HBO-opleiding Acccountmanagement.