Hoe voorkom je een aantekening op je strafblad?

Als jij van een klein strafbaar feit bent beschuldigd, dan ben je je hier ongetwijfeld bewust van. Je hebt een diefstal uitgevoerd, je hebt een verkeersovertreding begaan of je bent om een andere reden aangehouden. De brief waarin je straf wordt opgelegd komt dan ook niet als een verrassing. Bij dit soort kleine zaken wordt de straf vaak bepaald door de Officier van Justitie door middel van een strafbeschikking. Alleen door tegen de strafbeschikking verzet in te dienen kun je dan een aantekening op je strafblad proberen te voorkomen.

Schakel een advocaat in

Misschien lijkt een strafbeschikking niet serieus genoeg voor een advocaat, maar niets is minder waar. Een aantekening op je strafblad is een straf die je voor lange tijd kan blijven kwellen. In je professionele carrière zal je worden tegengewerkt, omdat je geen Verklaring Omtrent Gedrag kunt aanvragen. Er zijn meerdere redenen waarom je strafblad door instanties kan worden geraadpleegd. Daarom is het altijd verstandig een advocaat in te schakelen en indien dit kans heeft verzet aan te vragen. Zo weet je zeker dat je alles hebt geprobeerd om een onterechte straf te voorkomen.

Een straf van de Officier van Justitie

Een andere reden waarom het altijd goed is om een advocaat in te schakelen is omdat een strafbeschikking niet via een rechter is gelopen. Alleen de Officier van Justitie heeft je zaak bekeken en beoordeeld en deze doet dit niet altijd correct. Een advocaat kan direct zien of de straf die je gekregen hebt correct is en of een rechter misschien anders zou handelen. Ga je in verzet dan krijg je een second opinion van de rechter en in sommige gevallen betekent dit verlaging of kwijtschelding. Er zijn ook advocaten die werken via een pro deo tarief, dus om het geld hoef je het niet te laten. Het inschakelen van een advocaat is dus eigenlijk altijd een goed idee.