Het antwoord op de vraag: hoeveel kan ik persoonlijk lenen?

Er zijn allerlei verschillende redenen waarvoor u geld zou kunnen lenen. Men vraagt zich dan meestal af: ‘hoeveel kan ik persoonlijk lenen?’ Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Op de voornoemde vraag is dus geen bovenliggend antwoord te geven. Om dit duidelijk voor u te schetsen gaan we daar in deze blog wat dieper op in.

Inkomen

De hoogte van het bedrag dat u kunt lenen hangt in de eerste plaats vaak af van uw inkomen. De partij of instantie waar u geld van leent wil namelijk weten of u in staat bent om de lening binnen de afgesproken termijnen terug te betalen. Uiteraard verdienen zij vanwege de rente aan het feit dat zij u geld hebben geleend, maar wanneer u dit niet kunt terugbetalen mondt dat uit op een verlies voor de uitlenende partij. Daarom zal uw inkomen een grote invloed hebben op het bedrag dat u kunt lenen. Bij een vast contract is de rente bijvoorbeeld lager en het te lenen bedrag hoger. Heeft u een uitkering, dan is de kans kleiner dat u een lening krijgt en zal ook het bedrag lager liggen.

Andere invloeden

Uw inkomen bepaalt het bedrag dat u in een maand te besteden hebt. Daar moet u niet alleen uw lening van terugbetalen, maar ook uw huur of hypotheek, de boodschappen, kleding, etc. De uitlenende partij wil daarom ook vaak weten wat uw woonsituatie is en of u een gezin heeft of alleenstaand bent. Dit is allemaal van invloed op het bedrag dat u kunt lenen. Opnieuw geldt hierbij dat wanneer u meer te besteden heeft, u meer kunt lenen.

Op de hoogte

We hopen u een beter beeld te hebben gegeven van het antwoord op de vraag: ‘hoeveel kan ik persoonlijk lenen?’ U kunt hier ongetwijfeld mee uit de voeten.